13-02-03 Frank Avezaat, Blok 2.7

Olla, dit wordt mijn eerste rotary bijdrage en ik moet zeggen dat het redelijk lastig is om hem te schrijven… ’t is weer eens anders dan het schrijven van artikelen. Maar goed… ik hoop dat jullie mijn brouwsel met genoegen lezen en dat ik nog eens mag schrijven… en anders doe ik het gewoon, van je fouten moet je leren toch?


De onderwerpen die ik in deze bijdrage behandel zijn:

1. Circuitwateren
2.
Dubbelvangsten
3.
Targetvisserij
4.
Inspiratiebronnen
5.
Vismaat

Circuitwateren:

Vorig jaar ben ik zelf aan de slag gegaan op de zwaan, ik wilde het gaan proberen op een zeer moeilijk en hard water en vandaar de zwaan.

Zoals HPE al aangaf wordt er meestal veel te veel gevoerd op circuitwateren waardoor er maar weinig kans is om vis te vangen. Ik heb zelf aan de zwaan kunnen zien dat er op één avond 4 verschillende vissers kwamen voeren op dezelfde stek!!! Waarvan 2 bekende locals.

Dan denk ik bij mezelf: “Waar zijn we toch mee bezig”. Mijn vaste maat michael wist op een andere manier wel 2 vissen op de kant te krijgen… hij ving ze puur door anders te vissen dan de rest. Veel voeren van te voren en met weinig bijvoer vissen, is een terugkerend aanblik terwijl je dan toch eens bij het volgende stil moet staan… waarom NIET veel voeren bij het vissen om de vis een veilig gevoel te geven???

Zo vind michael dus 2 vissen in 15 uur vissen. Een resultaat dat er niet om loog… en eigenlijk hebben we daar niet meer doorgevist vanwege de drukte die er ontstond… dit najaar gaan we weer terug.

De vissen zien er op circuitwateren als de zwaan meestal nog wel goed uit doordat de vissen zorgvuldig en voorzichtig worden behandeld… als je dit niet zou doen kan je het vergeten om terug te keren zonder een klap voor je hasses te krijgen van andere vissers… en zo hoort het.

Dubbelvangsten:

Hoe vaak kan een bepaalde vis gevangen worden? Veel is mijn mening… zelf heb ik meerdere malen een vis binnen 24 uur terug gevangen op dezelfde stek.

Als je lang op een bepaald water vist krijg je vanzelf een groot deel van het bestand op de kant. Vergelijk eens foto’s uit je album met elkaar en dan kom je vaak achter dingen die je aan de waterkant zelf niet ziet… je hebt die ene vis al 3 keer gevangen bijvoorbeeld zonder dat je je ervan bewust was.


Deze vis tot 3 keer toe voor Michael

Maar waarom krijg je nu juist die ene vis zo vaak op de kant terwijl de anderen je steeds ontglippen? Het aas zal hier een grote oorzaak in spelen… ik ben er van overtuigd dat sommige ingrediënten in het aas een bepaalde vis aantrekken terwijl het anderen afstoot… probeer eens andere dingen wanneer je denkt het complete bestand al gezien te hebben… wat zal jij versteld staan zeg!

Targetvisserij:

Een visserij die mij erg interesseert. Ik ben zelf op jacht naar bepaalde vissen op enkele verschillende wateren. IK hou ervan om veel moeite te doen voor een bepaalde vis en daar veel tijd aan te spenderen.

Op die manier ga je met een echt doel vissen… anderen vissen vang je ook wel dus je hoeft niet te klagen over het vangen van te weinig vissen.

Respect heb ik voor mensen die jaren achter een vis aanzitten en hem dan uiteindelijk te pakken krijgen… het is doorzetten en veel vissers zouden het niet eens aan kunnen. Ik ben gewend om veel blanks te draaien dus zit er verder niet echt mee. Op het moment van schrijven ben ik een klein circuitwater aan het aanpakken om een targetvis te vangen… een schitterende bijna leder van rond de 26pond... deze vis is er in 2 jaar tijd al niet meer uitgekomen terwijl mensen hem vaak nog zien zwemmen. Moeilijke vissen proberen te vangen is zoals HPE het al aangeeft een mooie visserij.

Sommige mensen vragen me nog wel waarom ik zo ver ga voor een bepaalde vis en verklaren me voor gek als ik zeg dat ik al (voorbeeld) 400 uur achter die vis aan zit. Deze mensen zullen nooit begrijpen hoe groot de voldoening is als het lukt.

Het vissen op een target is veel werken en tijd investeren in je visserij op deze vis… deze tijd gaat op in het vissen zelf en het uitzoeken van de dingen die je later kunnen helpen. Op zoek naar informatie over vangsten en goed lokaliseren en bestuderen aan het water kan helpen.

Inspiratiebronnen:

Van vismaten en oudere mensen kan je vaak veel leren maar ook van jongere mensen valt vaak iets te leren. Niet zo zeer in hetgeen wat ze vertellen maar meer hoe ze vissen… je leert niet alleen van je eigen fouten maar ook van die van anderen.

Een echte inspiratiebron voor mij is Alijn Danau… waarom? Puur omdat ik zijn stijl van vissen erg extreem vind. Hij moet en zal een bepaalde vis vangen (daar hebben we de targetvisserij weer) en gaat daarvoor. Het mooie ervan is dat het hem veelal ook lukt om juist die vis te vangen. Noem het geluk of noem het ervaring maar het lukt hem wel.

Veel vissers pikken een bekende karpervisser uit als inspiratiebron omdat ze zoveel goede resultaten behaald hebben. Zoals ik al zei ben ik weg van Alijn Danau, maar een 56 jarige man uit Utrecht die ik vaak tegenkom tijdens het vissen kan me veel leren en door steeds met dit soort mensen (met ervaring) te praten wordt je veel wijzer.

Vismaat:

Een goede vismaat is voor mij van onschatbare waarde. Ik hou ervan om alleen te vissen maar met mijn maat heeft het meestal toch net iets meer. Je leert van elkaar, helpt elkaar en kan gezellig wat met elkaar ouwehoeren tijdens het wachten op die run waar je elkaar bijstaat zoals het hoort.


Goede vismaten denken hetzelfde...

Belangrijk is dat je goed op je maat bent ingesteld… je moet hetzelfde denken als je ergens mee bezig bent.

In sommige situaties zit je liever alleen maar doe mij toch maar een GOEDE vismaat in de tent naast die van mij.

Tight Lines,
Frank Avezaat

Reageer op deze bijdrage.

Blok: Onderwerp: Auteur: Datum:
2.7

Circuitwateren, Dubbelvangsten, Targetvisserij, Inspiratiebronnen, Belang vismaat. Nieuw!

Frank Avezaat 13-02-03
2.6

Voerstrategie, Belang vismaat, Beinvloeding karpers onderling, Targetvisserij, Inspiratiebronnen, Obstakelvisserij.

Laurens Maasland
(gastbijdrage)
12-04-02
2.5 Circuitwateren, Targetvisserij, Dubbelvangsten, Obstakelvisserij Inspiratiebronnen, Intern.karpervissen. Hans-Peter van Ee 11-03-02
2.4 Dubbelvangsten, Intern.karpervissen, Obstakelvisserij, Vismaat Inspiratiebronnen, Karperwedstrijden, Circuitwateren. Chris Noorlander 19-02-02
2.3 Beinvloeding karpers onderling, Targetvisserij, Dubbelvangsten, Belang vismaat, Karperwedstrijden, Verenigingen. Jochem Overdijk 04-02-02
2.2 Dubbelvangsten, Internationaal karpervissen, Inspiratiebronnen. Johan Wuyts 01-02-02
2.1 Nieuw water, Beinvloeding karpers onderling, Dubbelvangsten, Internationaal karpervissen, Obstakelvisserij, Inspiratiebronnen. Roy Alofs 21-01-02